Skip to main content

UPSC Civil Services Prelim GS 1 Paper Answer Keys

1. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru
Ans. B

2. With reference to ‘Global Climate Change Alliance’, which of the following statements is/are correct?
1. It is an initiative of the European Union.
2. It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.
3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A  ( EU started this in 2007 with targeted 4 countries, later expanding it to other developing countries)

3. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. 2 ( Both sects are of Buddhism and Sarvastivadin means world existed in past, present and future)

4. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?
1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only
Ans. D ( Many times we have seen in the class this part of the map. Iraq gets a small opening towards persian gulf)

5. With reference to ‘National Investment and Infrastructure Fund’, which of the following statements is/are correct?
1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D ( Classic question to confuse many, it is of GoI and has a corpus of 40000 crore. This was covered in the session)

6. The Global Infrastructure Facility is a/an
(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.
(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.
(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential to mobilize private investment.
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.
Ans. C ( Very specific information needed for this question)

7. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by
(a) anyone residing in India.
(b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.
(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.
(d) any citizen of India.
Ans. D ( Classic Question on application of Polity concept)

8. Consider the following statements:
1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
2. Western Ghats are spread over five States only.
3. Pulicat Lake is spread over two States only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Ans. B ( Himalayas is spreaded over J&K, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Sikkim, Arunachal Pradesh, Assam & West Bengal, while Western Ghats are spreaded over Six states- Guj, Maha, Goa, Tamil Nadu, Kerala & Karnataka. In class, we have talked about it specifically)

9. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for
(a) Measuring oxygen levels in blood
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions
Ans. C ( We have talked about this in Current Affairs Session on every Sunday)

10. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?
1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either governments or local urban authorities only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Ans. B. ( UN Habitat parteners with range of parties outside central government)

11. With reference to ‘National Skills Qualification Framework (NSQF)’, which of the statements given below is/are correct?
1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B ( NSQF- a learner can acquire certification for competency through formal, non-formal or informal learning)

12. In the context of Indian history, the principle of “Dyarchy (diarchy)” refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introduction of double government i.e., Central and State governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.
Ans. D ( Though easy, but really requires conceptual clarity)

13. Consider the following in respect of ‘National Career Service’:
1. National Career Service is an initiative of the Department of Personnel and Training, Government of India.
2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D. ( In the last few days of revision classes, we covered this- it is of Ministry of Labour and Employment)

14. Which of the following statements best k describes the term ‘Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A)’, recently seen in the news?
(a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental schemes formulated by the Government.
(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.
(c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central Public Sector Undertakings.
(d) It is an important provision in ‘The Insolvency and Bankruptcy Code’ recently implemented by the Government.
Ans. B ( Many times we have discussed this in the class)

15. Consider the following statements:
1. Climate and Clean Air Coalition (CCAC) to Reduce Short Lived Climate Pollutants is a unique initiative of G20 group of countries.
2. The CCAC focuses on methane, black carbon and hydrofluorocarbons.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B ( Standard UPSC Style question, a small fact makes a difference here, it is promoted by UN)

16. With reference to ‘Indian Ocean Dipole (IOD)’ sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?
1. IOD phenomenon is characterised by a difference in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.
2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B ( Once again standard UPSC Style, small change in the fact - like IOD is difference between sea surface temp between tropical western Indian ocean and tropical Eastern Indian Ocean)

17. If you want to see gharials in their natural habitat, which one of the following is the best place to visit?
(a) Bhitarkanika Mangroves
(b) Chambal River
(c) Pulicat Lake
(d) Deepor Beel
Ans. A ( In the revision session, this was covered)

18. Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS):
1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime co-operation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B ( Once again, small change in the fact, inauguaral session was in 2008)

19. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Bagh
(d) Ellora
Ans. A

20. Consider the following pairs:
Traditions- Communities
1. Chaliha Sahib Festival- Sindhis
2. Nanda Raj Jaat Yatra- Gonds
3. Wari-Warkari- Santhals
Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above
Ans. C

21. Which of the following practices can help in water conservation in agriculture? ‎
‎1. Reduced or zero tillage of the land ‎
‎2. Applying gypsum before irrigating the field ‎
‎3. Allowing crop residue to remain in the field ‎
Select the correct answer using the code given below : ‎
(a) 1 and 2 only‎(b) 3 only ‎(c) 1 and 3 only ‎(d) 1, 2 and 3
Ans. D ( Third point is a kind of latest evidence, reasonably difficult question!)

22. Consider the following statements :
The nation-wide ‘Soil Health Card Scheme’ aims at
1. expanding the cultivable area under irrigation.
2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality.
3. checking the overuse of fertilizers in farmlands.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. B

23. Consider the following pairs:
Commonly used material vs. Unwanted or controversial chemicals found in them
1. Lipstick: Lead
2. Soft drinks: Brominated vegetable oils
3. Chinese fast food: Monosodium glutamate
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. D

24. Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are used to create digital display in many devices. What are the advantages of OLED displays over Liquid Crystal displays?
1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates.
2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs.
3. Transparent displays are possible using OLEDs.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above statements is correct
Ans. C

25. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A

26. Consider the following statements:
1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s to the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D

27. Which of the following has/have occurred in India after its liberalization of economic policies in 1991?
1. Share of agriculture in GDP increased enormously.
2. Share of India’s exports in world trade increased.
3. FDI inflows increased.
4. India’s foreign exchange reserves increased enormously.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. B ( This was discussed in the last revision class)

28. What is the application of Somatic Cell CJ Nuclear Transfer Technology?
(a) Production of biolarvicides
(b) Manufacture of biodegradable plastics
(c) Reproductive cloning of animals
(d) Production of organisms free of diseases
Ans. C

29. Consider the following statements:
1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.
2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. C

30. The term M-STRIPES’ is sometimes seen in V the news in the context of
(a) Captive breeding of Wild Fauna
(b) Maintenance of Tiger Reserves
(c) Indigenous Satellite Navigation System
(d) Security of National Highways
Ans. B

31. What is/are the most likely advantages of implementing ‘Goods and Services Tax (GST)’?
1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India.
2. It will drastically reduce the ‘Current Account Deficit’ of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.
3. It will enormously increase the growth and size of economy of India and will enable it to overtake China in the near future.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A

32. ‘Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA)’ is sometimes seen in the news in the context of negotiations held between India and
(a) European Union
(b) Gulf Cooperation Council
(c) Organization for Economic Cooperation and Development
(d) Shanghai Cooperation Organization
Ans. A ( It has been discussed many times in Current Affairs session, BTIA has remained penidng issue for a long time)

33. Consider the following statements:
1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.
2. TFA is a part of WTO’s Bali Ministerial Package of 2013.
3. TFA came into force in January 2016. Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A ( Discussed in the class)

34. What is the importance of developing Chabahar Port by India?
(a) India’s trade with African countries will enormously increase.
(b) India’s relations with oil-producing Arab countries will be strengthened.
(c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia.
(d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India.
Ans. C ( Many times discussed in the class)

35. In India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber security incidents?
1. Service providers
2. Data centres
3. Body corporate
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. D

36. Right to vote and to be elected in India is a
(a) Fundamental Right
(b) Natural Right
(c) Constitutional Right
(d) Legal Right
Ans. D ( this has been drilled many times in class)

37. What is the purpose of ‘evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA)’ project?
(a) To detect neutrinos
(b) To detect gravitational waves
(c) To detect the effectiveness of missile defence system
(d) To study the effect of solar flares on our communication systems
Ans. B ( Covered in Current Affairs sessions)

38. What is the purpose of Vidyanjali Yojana’?
1. To enable the famous foreign educational institutions to open their campuses in India.
2. To increase the quality of education provided in government schools by taking help from the private sector and the community.
3. To encourage voluntary monetary contributions from private individuals and organizations so as to improve the infrastructure facilities for primary and secondary schools.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only
Ans. A ( Covered in Policies and Programmes sessions)

39. What is the aim of the programme ‘Unnat Bharat Abhiyan’?
(a) Achieving 100% literacy by promoting collaboration between voluntary organizations and government’s education system and local communities.
(b) Connecting institutions of higher education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.
(c) Strengthening India’s scientific research institutions in order to make India a scientific and technological power.
(d) Developing human capital by allocating special funds for health care and education of rural and urban poor, and organizing skill development programmes and vocational training for them.
Ans. B ( Covered in Policies and Programmes Sessions)

40. Consider the following statements :
1. The Election Commission of India is a five-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.
3. Election Commission resolves the disputes relating to splits/mergers of recognised political parties.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only
Ans. D ( relatively easy question!)

41. In India, if a species of tortoise is declared protected under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972, what does it imply ?
(a) It enjoys the same level of protection as the tiger.
(b) It no longer exists in the wild, a few individuals are under captive protection; and now it is impossible to prevent its extinction.
(c) It is endemic to a particular region of India.
(d) Both (b) and (c) stated above are correct in this context.
Ans. A

42. In India, Judicial Review implies
(a) the power of the Judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.
(b) the power of the Judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the Legislatures.
(c) the power of the Judiciary to review all the legislative enactments before they are assented to by the President.
(d) the power of the Judiciary to review its own judgements given earlier in similar or different cases.
Ans. A ( Many times discussed in the sessions)

43. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events :
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference What is the correct chronological sequence of the above events ?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2
Ans. C ( Very easy!)

44. Consider the following statements :
1. Tax revenue as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade.
2. Fiscal deficit as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade. Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. C ( Covered in special economy sessions)

45. Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat in Gujarat to which one of the following sites ?
(a) Corbett National Park
(b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary
(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary
(d) Sariska National Park
Ans. B ( Covered in Current Affairs sessions)

46. Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President’s rule in a State?
1. Dissolution of the State Legislative Assembly
2. Removal of the Council of Ministers in the State
3. Dissolution of the local bodies
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2and 3
Ans. B ( Dissolution power is there, no removal power)

47. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Abolition of untouchability
3. Protection of the interests of minorities
4. Prohibition of employment of children in factories and mines Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. C ( Reading between the lines!!)

48. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar ?
(a) Sumatra
(b) Borneo
(c) Java
(d) Sri Lanka
Ans. A ( many times maps have been shown in the class)

49. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:
(a) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all.
(b) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day.
(c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people.
(d) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline.
Ans. C ( clearly stated in the Polity session)

50. Which one of the following is not a feature of Indian federalism?
(a) There is an independent judiciary in India.
(b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States.
(c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.
(d) It is the result of an agreement among the federating units.
Ans. D ( Very basic, general understanding!)

51. The object of the Butler Committee of 1927 was to?
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.
Ans. D ( In the revision of History session, this was covered)

52. The term ‘Domestic Content Requirement’ is sometimes seen in the news with reference to
(a) Developing solar power production in our country
(b) Granting licences to foreign T.V. channels in our country
(c) Exporting our food products to other countries
(d) Permitting foreign educational institutions to set up their campuses in our country
Ans. A ( very common sense based)

53. Consider the following statements:
1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the United Nations.
2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of International Atomic Energy Agency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D

54. Who among the following can join the National Pension System (NPS)?
(a) Resident Indian citizens only
(b) Persons of age from 21 to 55 only
(c) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments
(d) All Central Government employees including those of Armed Forces joining the services on or after 1St April, 2004
Ans. C

55. With reference to river Teesta, consider the following statements:
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. C 

56. Consider the following statements:
1. In tropical regions, Zika virus disease is transmitted by the same mosquito that transmits dengue.
2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. C 

57. Consider the following statements:
1. The Standard Mark of Bureau of Indian Standards (BIS) is mandatory for automotive tyres and tubes.
2. AGMARK is a quality Certification Mark issued by the Food and Agriculture Organisation (FAO).
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. A ( easy one by putting FAO )

58. What is/are the advantage/advantages of implementing the ‘National Agriculture Market’ scheme?
1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural commodities.
2. It provides the farmers access to nationwide market, with prices commensurate with the quality of their produce.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. C ( many times it was covered in the current affairs sessions)

59. With reference to the ‘National Intellectual Property Rights Policy’, consider the following statements:
1. It reiterates India’s commitment to the Doha Development Agenda and the TRIPS Agreement.
2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating intellectual property rights in India.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. C ( Covered many times in the class)

60. According to the Wildlife (Protection) Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by law?
1. Gharial
2. Indian wild ass
3. Wild buffalo
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. D

61. Which of the following statements is/are true of the Fundamental Duties of an Indian citizen?
1. A legislative process has been provided to enforce these duties.
2. They are correlative to legal duties. Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B ( FDs are not justiciable in the court)

62. Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb — First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty —Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee — Founder of the Indian Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. D

63. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Liberty of thought
(b) Economic liberty
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of belief
Ans. B

64. With reference to ‘Quality Council of India (QCI)’, consider the following statements:
1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the industry to the Government.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. A

65. What is the purpose of setting up of Small Finance Banks (SFBs) in India?
1. To supply credit to small business units
2. To supply credit to small and marginal farmers
3. To encourage young entrepreneurs to set up business particularly in rural areas.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A ( Covered in Current Affairs Session)

66. With reference to ‘Asia Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD)’, consider the following statements:
1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme ‘Emerging Urban Forms — Policy Responses and Governance Structure’.
2. India hosts all the Annual Ministerial Conferences in partnership with ADB, APEC and ASEAN.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D

67. Democracy’s superior virtue lies in the fact that it calls into activity
(a) the intelligence and character of ordinary men and women.
(b) the methods for strengthening executive leadership.
(c) a superior individual with dynamism and vision.
(d) a band of dedicated party workers.
Ans. A

68. Which of the following is a most likely consequence of implementing the ‘Unified Payments Interface (UPI)’?
(a) Mobile wallets will not be necessary for online payments.
(b) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades.
(c) FDI inflows will drastically increase.
(d) Direct transfer of subsidies to poor people will become very effective.
Ans. B

69. The terms ‘Event Horizon’, ‘Singularity’, `String Theory’ and ‘Standard Model’ are sometimes seen in the news in the context of
(a) Observation and understanding of the Universe
(b) Study of the solar and the lunar eclipses
(c) Placing satellites in the orbit of the Earth
(d) Origin and evolution of living organisms on the Earth
Ans. C ( Discussed in the current affairs session)

70. With reference to agriculture in India, how can the technique of `genome sequencing’, often seen in the news, be used in the immediate future?
1. Genome sequencing can be used to identify genetic markers for disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relationships in crops.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. B ( Discussed in the Revision Sessions)

71. The main advantage of the parliamentary form of government is that
(a) the executive and legislature work independently.
(b) it provides continuity of policy and is more efficient.
(c) the executive remains responsible to the legislature.
(d) the head of the government cannot be changed without election.
Ans. C ( Nice conceptual question)

72. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?
(a) Rights are correlative with Duties.
(b) Rights are personal and hence independent of society and Duties.
(c) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen.
(d) Duties, not Rights, are important for the stability of the State.
Ans. A ( really a nice one!!)


73. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?
(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Fundamental Duties
Ans. A ( easy one!)

74. If you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which you can travel, including the origin and the destination?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Ans. B

75. The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through
1. Adjournment motion
2. Question hour
3. Supplementary questions
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. D ( discussed in the class)

76. With reference to the Parliament of India, consider the following statements:
1. A private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D ( specifically discussed in the current affairs sessions)

77. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A ( nice comparison question, with having an understanding about Indus and Rigvedic Aryans will give clear answer to this)

78. Recognition of Prior Learning Scheme’ is sometimes mentioned in the news with reference to
(a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.
(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes.
(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings.
(d) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme.
Ans. A

79. From the ecological point of view, which one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(a) Sathyamangalam Tiger Reserve
(b) Nallamala Forest
(c) Nagarhole National Park
(d) Seshachalam Biosphere Reserve
Ans. A

80. One of the implications of equality in society is the absence of
(a) Privileges
(b) Restraints
(c) Competition
(d) Ideology
Ans. A

81. Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna and Flora in Commerce (TRAFFIC):
1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Programme (UNEP).
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B

82. Which principle among the ‘following was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?
(a) Equal pay for equal work for both men and women
(b) Participation of workers in the management of industries
(c) Right to work, education and public assistance
(d) Securing living wage and human conditions of work to workers
Ans. B

83. Which one of the following statements is correct?
(a) Rights are claims of the State against the citizens.
(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.
(c) Rights are claims of the citizens against the State.
(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.
Ans. B

84. Which of the following gives ‘Global Gender lb Gap Index’ ranking to the countries of the world?
(a) World Economic Forum
(b) UN Human Rights Council
(c) UN Women
(d) World Health Organization
Ans. A ( discussed in the Current Affairs sessions)

85. Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?
1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Ans. B

86. Which of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy Committee (MPC)?
1. It decides the RBI’s benchmark interest rates.
2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.
3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Ans. A ( Discussed in the Current Affairs sessions many times)

87. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3.
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Ans. B ( Last class mein discussion hua tha, musical instrument used is Pong!)

88. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. C

89. In the context of solving pollution problems, what is/are the advantage/advantages of bioremediation technique?
1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the same biodegradation process that occurs in nature.
2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.
3. Genetic engineering can be used to create microorganisms specifically designed for bioremediation. Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. C ( Covered in Revision Session)

90. The Trade Disputes Act of 1929 provided for
(a) the participation of workers in the management of industries.
(b) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes.
(c) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute.
(d) a system of tribunals and a ban on strikes.
Ans. D

91. Local self-government can be best explained as an exercise in
(a) Federalism
(b) Democratic decentralisation
(c) Administrative delegation
(d) Direct democracy
Ans. D ( rephrasing the idea)

92. Consider the following statements:
With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon
1. legislative function.
2. executive function.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. D ( non justiciable - remember?)

93. The term ‘Digital Single Market Strategy’ seen in the news refers to
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) EU
(d) G20
Ans. C ( covered in the Current Affairs session)

94, At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at
(a) Bhavnagar
(b) Bheemunipatnam
(c) Chandipur
(d) Nagapattinam.
Ans. C

95. With reference to the ‘Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act)’, consider the following statements:
1. A property transaction is not treated as a benami transaction if the owner of the property is not aware of the transaction.
2. Properties held benami are liable for confiscation by the Government.
3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism. Which of the statements .given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only
Ans. B ( covered in the current affairs session)

96. Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/consequences?
1. Pollination of some plants could be adversely affected.
2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.
3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. A

97. It is possible to produce algae based biofuels, but what is/are the likely limitation(s) of developing countries in promoting this industry?
1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.
2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise/technology until the construction is completed.
3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. B

98. Which of the following are the objectives of ‘National Nutrition Mission’?
1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant women and lactating mothers.
2. To reduce the incidence of anaemia among young children, adolescent girls and women.
3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and unpolished rice.
4. To promote the consumption of poultry eggs.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only
Ans. A ( Covered in Policy & Program sessions)

99. Consider the following statements:
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India. Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. B

100. In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?
1. Abandoned and uneconomic coal seams
2. Depleted oil and gas reservoirs
3. Subterranean deep saline formations
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans. D

Popular posts from this blog

BMS 2016 Cutoff : Mumbai Based (Mumbai University) Colleges

St. Xaviers College, MumbaiBased on entrance testHR College of Commerce and Economics, Churchgate95.00%R.A. Podar College of Commerce and Economics, Matunga95.00%Mithibai College, Vile Parle94.00%Narsee Monjee College of Commerce & Economics, Vile Parle93.00%Jai Hind College, Churchgate92.00%SIES College, Sion East88%D.G. Ruparel College, Matunga Road88%SIES College, Sion West87%KC College, Churchgate86.00%Lala Lajpatrai College, Mahalaxmi86.00%MMK College, Bandra86.00%Usha Pravin Gandhi College of Management, Vile Parle85.00%MCC College, Mulund85.00%Sydenham Co

CAT 2016 Analysis : Slot 1 & 2

CAT 2016 was the same as last year.  3 hour exam with 100 questions with sectional breakup of 1 hr each.
34 questions for VA + RC
32 questions for DI+LR
34 questions for Quant.

Slot 1 Details:

Section No. of Questions No. of Non MCQ Questions Difficulty level Verbal Ability & Reading Comprehension 34 10 Moderate Data Interpretation & Logical Reasoning 32 8 Time Consuming Quantitative Ability 34 7 Easy to Moderate

Gujarat University: FY BBA/BCom/BCA Cutoff 2016

Institute NameAggregate PercentageL J College of Computer ApplicationNULLC. S. Samariya Commerce College-GirlsNULLR J Tibrewal Commerce College94Bhavans Sheth R A College of Arts & Commerce College93.4Shri Narayana College of Commerce92.2H L College of Commerce(B.COM Stats)91.6H L College of Commerce(B.COM Computer Application)90.4City C U Shah Commerce College90.27Som-Lalit College of Commerce90Balaji College of Computer Application89.83Som-Latit Institute of Business Administration89.71P D Pandya Institute of Computer Application89.17Som-Latit Institute of Computer Application88.57New L J Commerce College87.43H A College of commerce87.14Shri Medhamani Parivar & Shree BA Patel Umiya Arts & Commerce College86.57Ahmedabad Arts & Commerce College86P D Pandya Mahila Commerce College84.8Shri Sahajanand Arts & Commerce College84.71C C Sheth College of Commerce84.13National College of Commerce84.13K S School of Business Man…